Tijdelijke verhoging vergoeding reiskosten woonwerk toegestaan

 

De afgelopen maanden zijn de brandstofprijzen flink gestegen, waardoor werknemers met eigen vervoer met hogere reiskosten worden geconfronteerd. Het Georganiseerd Overleg in de Pluimveeverwerkende Industrie staat werkgevers in de sector toe om de reiskostenvergoeding in de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 tijdelijk te verhogen. Als richtlijn voor deze tijdelijke verhoging hanteert het Georganiseerd Overleg een verhoging van € 1,50 op de vergoeding per gewerkte dag volgens de tabel in artikel 70 van de cao.

Standaard cao

De Pluimveeverwerkende Industrie kent een standaard cao. Dat betekent dat werkgevers gebonden zijn aan de gemaakte afspraken in de cao. Afwijken van de afspraken is niet toegestaan, zelfs niet als dat voor de werknemer gunstig uitpakt.

Vergoeding reiskosten woonwerk

Artikel 70 van de cao voor de Pluimveeverwerkende Industrie gaat over de vergoeding die werknemers van de werkgever ontvangen voor woon-werkverkeer. Hierin is vastgelegd dat medewerkers die 15 kilometer of meer van het bedrijf woont recht hebben om een vergoeding, behalve als de medewerker gebruik kan maken van door de werkgever georganiseerd en betaald vervoer. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de reisafstand enkele reis:

Straal Vergoeding per gewerkte dag
15 tot 20 km € 4,20
20 km of meer € 6,00

Stijgende brandstofprijzen

De afgelopen maanden zijn de brandstofprijzen flink gestegen. Werknemers met eigen vervoer worden hierdoor met hogere reiskosten geconfronteerd. Aangezien de prijsstijging fors is, zijn zowel de werkgeversorganisatie als de vakbonden in de Pluimveeverwerkende Industrie voorstander van een tijdelijke verhoging van de reiskostenvergoeding.

Uitspraak Georganiseerd Overleg

Het Georganiseerd Overleg (G.O.) in de Pluimveeverwerkende Industrie staat werkgevers in de sector toe om tijdelijk in positieve zin van de reiskostenvergoeding af te wijken. Het G.O. staat dit toe in de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 (kwartaal 3). Als richtlijn voor deze tijdelijke verhoging hanteert het Georganiseerd Overleg een verhoging van € 1,50 op de vergoeding per gewerkte dag volgens de tabel in artikel 70 van de cao. Na deze periode zal de vergoeding reiskosten woonwerk opnieuw in het G.O. worden besproken.

Terug naar alle nieuwsberichten

Uitnodiging Arbodag 27 juni

Lees meer

Klopt de pensioenopbouw van uw medewerkers wel?

Lees meer

Minimumloon per 1 juli naar €13,68

Lees meer

Voorzitter CNV op werkbezoek in de Pluimveeverwerkende Industrie

Lees meer

Uitnodiging Arbomiddag

Lees meer