logo

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

 
 

Yersinia enterocolitica

Yersinia enterocolitica

Informatie ziektebeeld
Yersinia enterocolitica is een bacterie die ziekte bij de mens kan veroorzaken. Hij komt wereldwijd voor in diverse diersoorten, levensmiddelen en water. Het belangrijkste reservoir van de soorten die mensen ziek kunnen maken is varkensvlees, maar de bacterie wordt soms ook gevonden bij pluimvee. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, (heftige) buikpijn en diarree, evenals ontstekingen aan het maagdarmkanaal. De meeste infecties met deze bacterie verlopen zonder klachten en vooral jonge kinderen, bejaarden en patiënten met een sterk verminderde afweer zijn extra gevoelig voor deze infectie. Het risico voor medewerkers van pluimveeslachterijen is erg gering.

Tijd tussen besmetting en optreden van klachten (incubatietijd)
3- 7 dagen (maximaal 10 dagen).

Waar speelt het/welke afdelingen
Aanhangen pluimvee
Aanvoer
Delenafdeling
Fileren en ontbenen
Panklaar
Slachtafdeling

Populaire namen
-

Kans op besmetting
Het risico voor werknemers in de pluimveeverwerkende industrie lijkt niet hoger dan die voor de algemene bevolking. Besmetting moet plaatsvinden via de mond. In dat geval moet de bacterie (in voldoende hoeveelheden) via de handen naar de mond worden overgebracht, bijvoorbeeld indien er gegeten of gedronken wordt zonder de handen te reinigen. Y. enterocolitica kan goed tegen lage temperaturen; in het verleden is de bacterie aangetoond in diepgevroren kip, maar het grootste deel van die bacteriën was niet ziekmakend voor de mens.

Vaccinatie
Er is geen vaccin beschikbaar.

Waar moet je opletten
Goede hygiëne lijkt overdracht van de bacterie te voorkomen.

Klik hier voor een weergave van de risico’s van dit agens per afdeling. (Bron: IRAS-onderzoek in de pluimveeverwerkende industrie 2012)