logo

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

 
 

Salmonella

Salmonella

Informatie ziektebeeld
Salmonella is een bacterie die voedselinfectie bij de mens kan veroorzaken, en is vooral te vinden in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, waaronder kip, eend en kalkoen. Er zijn veel verschillende soorten Salmonella die erg verschillend zijn qua voorkomen, besmetting, ziekteverschijnselen etc. Over het algemeen is er sprake van darmontsteking met koorts, (heftige) diarree en buikkrampen. Meestal duren de verschijnselen ongeveer een week.

Tijd tussen besmetting en optreden van klachten (incubatietijd)
1-2 dagen (soms 6 uur)

Waar speelt het/welke afdelingen
Aanhangen pluimvee
Aanvoer
Delenafdeling
Fileren en ontbenen
Panklaar
Schoonmaken en onderhoud
Slachtafdeling

Populaire namen
-

Kans op besmetting
De bacterie zal zich vooral via de ontlasting van dieren verspreiden, maar kan door besmetting van dier op dier in principe over het hele karkas voorkomen. Het is mogelijk dat de bacterie tijdens het slacht- en verwerkingsproces een infectie veroorzaakt bij slachthuismedewerkers, maar de kans is klein. In dat geval moet de bacterie (in voldoende hoeveelheden) via de handen naar de mond worden overgebracht, bijvoorbeeld indien er gegeten of gedronken wordt zonder de handen te reinigen.

Vaccinatie
Er is geen vaccin beschikbaar.

Waar moet je opletten
Goede (hand)hygiëne is belangrijk in het voorkomen van een infectie.

Klik hier voor een weergave van de risico’s van dit agens per afdeling. (Bron: IRAS-onderzoek in de pluimveeverwerkende industrie 2012)