logo

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

 
 

MRSA

MRSA/ Staphylococcus aureus

Informatie ziektebeeld
Staphylococcus aureus is een veel voorkomende bacterie die bij ongeveer een derde van de mensen op de huid en slijmvliezen voorkomt. Gewoonlijk veroorzaakt deze bacterie geen problemen. Soms veroorzaakt hij relatief onschuldige infecties zoals een steenpuist. Deze infecties gaan meestal vanzelf over. Sommige Staphylococcus aureus bacteriën zijn echter resistent tegen antibiotica en worden MRSA bacteriën genoemd. Ook vee kan besmet zijn met deze MRSA bacteriën en deze besmetting overdragen op medewerkers van pluimveeslachterijen. De MRSA bacterie geeft niet vaker of ernstiger infecties dan een gewone Staphylococcus aureus bacterie. Binnen ziekenhuizen is echter een zeer strikt beleid om deze bacterie uit ziekenhuizen te weren. Mensen die deze bacterie bij zich dragen worden in ziekenhuizen in strikte isolatie gehouden van andere patiënten. Alleen al vanuit dat oogpunt is het belangrijk om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat u drager wordt van deze bacterie.

Tijd tussen besmetting en optreden van klachten (incubatietijd)
Er is geen incubatietijd te noemen want men kan korte of langere tijd drager zijn voordat men klachten ontwikkelt.

Waar speelt het/welke afdelingen
Aanhangen pluimvee
Aanvoer
Delenafdeling
Fileren en ontbenen
Panklaar
Schoonmaken en onderhoud
Slachtafdeling

Populaire namen
MRSA

Kans op besmetting
Vrijwel alle dieren kunnen drager zijn van deze bacterie. Overdracht kan plaatsvinden door direct contact met een besmet dier, via een krab of beet, maar kan ook door het inademen van besmette stofdeeltjes in de lucht plaats vinden. Veegerelateerde MRSA is in stalstof en in stallucht aangetoond.

Vaccinatie
Er is geen vaccin beschikbaar.

Waar moet je opletten
Goede hygiëne en het dragen van geschikte adembescherming lijkt overdracht van de bacterie te voorkomen.

Klik hier voor een weergave van de risico’s van dit agens per afdeling. (Bron: IRAS-onderzoek in de pluimveeverwerkende industrie 2012)