logo

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

 
 

Clostridium spp.

Clostridium spp.

Informatie ziektebeeld
Clostridium perfringens kan voedselinfecties veroorzaken. Het komt voor in de grond, vuil, stof en in de darm en mest van warmbloedige zoogdieren. Het is gevonden in kipproducten. Niet alle typen zijn echter ziekmakend voor de mens. Voor ziekte is inname van zwaar besmet voedsel nodig. Verschijnselen zijn voornamelijk waterige diarree en buikkrampen, met herstel meestal binnen 12-24 uur.

Tijd tussen besmetting en optreden van klachten (incubatietijd)
8- 24 uur

Waar speelt het/welke afdelingen
Aanhangen pluimvee
Aanvoer
Delenafdeling
Fileren en ontbenen
Panklaar
Schoonmaken en onderhoud
Slachtafdeling

Populaire namen
-

Kans op besmetting
De bacterie zal zich vooral via de ontlasting van dieren verspreiden, maar kan door besmetting van dier op dier in principe over het hele karkas voorkomen. Het is mogelijk dat de bacterie tijdens het slacht- en verwerkingsproces een infectie veroorzaakt bij slachthuismedewerkers, maar de kans is klein. In dat geval moet de bacterie (in voldoende hoeveelheden) via de handen naar de mond worden overgebracht, bijvoorbeeld indien er gegeten of gedronken wordt zonder de handen te reinigen.

Vaccinatie
Er is geen vaccin beschikbaar.

Waar moet je opletten
Voor medewerkers in de pluimveeverwerkende industrie is goede (hand)hygiëne een belangrijke maatregel om besmetting tegen te gaan.

Klik hier voor een weergave van de risico’s van dit agens per afdeling. (Bron: IRAS-onderzoek in de pluimveeverwerkende industrie 2012)