logo

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

 
 

Campylobacter

Campylobacter

Informatie ziektebeeld
Campylobacter spp. zijn bacteriën die voedselinfecties kunnen veroorzaken bij de mens. Ze komen onder andere voor in kip. Campylobacter infecties kunnen gepaard gaan met koorts, hoofdpijn, spierpijn, buikkrampen, misselijkheid, braken en soms diarree. De klachten verdwijnen meestal binnen een week. Vaak echter verloopt een infectie echter ook ongemerkt zonder directe ziekteverschijnselen.

Tijd tussen besmetting en optreden van klachten (incubatietijd)
1-7 dagen

Waar speelt het/welke afdelingen
Aanhangen pluimvee
Aanvoer
Delenafdeling
Fileren en ontbenen
Panklaar
Schoonmaken en onderhoud
Slachtafdeling

Populaire namen
-

Kans op besmetting
De bacterie zal zich vooral via de ontlasting van dieren verspreiden, maar kan door besmetting van dier op dier in principe over het hele karkas voorkomen. Het is mogelijk dat de bacterie tijdens het slacht- en verwerkingsproces een infectie veroorzaakt bij slachthuismedewerkers, maar de kans is klein. In dat geval moet de bacterie (in voldoende hoeveelheden) via de handen naar de mond worden overgebracht, bijvoorbeeld indien er gegeten of gedronken wordt zonder de handen te reinigen.

Vaccinatie
Er is geen vaccin beschikbaar.

Waar moet je opletten
(Hand)hygiëne is belangrijk in het voorkomen van een infectie. Er zijn aanwijzingen dat men na een eerste besmetting gedeeltelijk immuun kan raken voor infectie met Campylobacter.

Klik hier voor een weergave van de risico’s van dit agens per afdeling. (Bron: IRAS-onderzoek in de pluimveeverwerkende industrie 2012)